Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Gospodarstvo

10 razloga zbog kojih proizvodnja hrane treba biti prioritet u industrijskoj strategiji

  Lider           19.03.2014.         1013 pogleda
10 razloga zbog kojih proizvodnja hrane treba biti prioritet u industrijskoj strategiji

Tvorci industrijske strategije zaključili su da je hrvatska prehrambena industrija uglavnom došla do svojih razvojnih granica i da nema potencijala da bi se našla u skupini djelatnosti koje su proglašene ‘pokretačima’.

Proizvodnja prehrambenih proizvoda u toj je strategiji svrstana u drugi razred, među ‘čuvare’, što bi zapravo bilo sasvim svejedno ako industrijska strategija ostane papir bez ikakva značenja.

No ako je proglasimo temeljnim dokumentom na osnovi kojega će se idućih godina krojiti politika prema nekim industrijama i određivati komu će se i kako pomagati, a komu neće, predloženi ‘čuvarski’ položaj industrije hrane najprije će zatvoriti vrata eurima koje EU daje poljoprivrednicima.

- Dok iz EU na godinu dolazi osamsto milijuna eura poticaja za poljoprivredu, ne poduprijeti razvoj prehrambene industrije strategijom znači ne poznavati materije i izazivati štetu koja će završiti kao u slučaju drvne industrije, u kojoj finalne proizvode uvozimo sve više, a izvozimo sve manje - kategoričan je Boris Teški, vlasnik konzultantske tvrtke Instar.

Proizvodnja hrane sama po sebi mora biti strateški važna zbog zadovoljavanja potreba vlastitog stanovništva. Ne ubrojiti prehrambenu industriju u vrh strateških industrijskih prioriteta već je zato promašaj koji bi zemlju mogao skupo stajati. Nije teško zamisliti katastrofalne poplave ili suše u Europi zbog kojih bi se proizvodnja hrane znatno reducirala, a mogućnost uvoza jako smanjila ili posve zaustavila. Sve razvijene ekonomije toga su itekako svjesne i svoju proizvodnju hrane smatraju strateškim sektorom.

Izvor: Lider

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo