Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Kultura

10 godina filmskog rada slatinskih Bapatuljaka

  Petar Žarković/ Glasslavonije.hr           24.03.2017.         1564 pogleda
10 godina filmskog rada slatinskih Bapatuljaka

U OŠ Josipa Kozarca, u sklopu programa Dana škole, održan je 10. KOzarčev MAli Filmski Festival, X. KOMA FF, kojim je obilježeno deset filmskih godina školske Medijske družine Bapatuljak.

Priznanje HRT-a

MD Bapatuljak djeluje od 2006. godine, a festival su počeli organizirati i prije nego što je družina imala vlastite filmove. U to vrijeme, uz školski projekt Tesla, nastaje i istoimeni dokumentarni film, za koji Bapatuljci dobivaju priznanje Hrvatske radiotelevizije. Prvi kratki igrani film Izlet, snimljen 2008. godine, osvojio je dvije prve nagrade na Reviji dječjeg filmskog stvaralaštva u Čakovcu, a predstavljao je školu na susretima LiDraNo iste godine. Uslijedilo je nekoliko kratkih igranih filmova, koji su bili pozivani na državne LiDraNo susrete (Tup-tup, Glad, Ruže za Ružicu). Družina je posebno bila vrijedna 2012. godine, kad nastaju čak tri filma: U dobrom društvu, CSI Slatina i Tamburaman. Posljednja dva nastala su kao dio IPA projekta prekogranične suradnje Life Is Art. Kozarčevi su Bapatuljci sudjelovali na 1. filmskom festivalu smijeha u Zagrebu 2013. godine, a posebno ih veseli prva nagrada u kategoriji igranog filma na 1. SLAFFU, slatinskom amaterskom filmskom festivalu, koji je organizirala Srednja škola Marka Marulića 2011. godine. Bapatuljci i njihov voditelj Denis Ostrošić pomogli su u organizaciji 1. FFAKS-a, filmskog festivala – art kino Slatina, koji je 2014. godine organiziralo Pučko otvoreno učilište.

Nakon tri uspješne generacije učenika filmaša, prošle godine pojavljuje se četvrta, nova, s TV reportažom “Tomislav”, koju su prihvatila različita stručna povjerenstva na nekoliko filmskih festivala. Tu su i projekt Drugi HRT-a, međunarodni Dubrovački filmski festival, bjelovarski Mali DOKU-art 2016 (na kome je “Tomislav” izabran među šest najboljih dokumentarnih filmova) i Smotra hrvatskoga školskog filma u Velikoj Gorici u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. “Tomislav” je osvojio treće mjesto u kategoriji TV reportaže na 54. reviji hrvatskoga filmskog stvaralaštva djece u Makarskoj u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza.

Mali filmaši sudjelovat će s dva nova filma na 1. dječjem filantropskom filmskom festivalu 7. travnja u Velikom Grđevcu te krajem godine u Erasmus+ međunarodnom projektu Seeing and reading the values.

Brojni uspjesi

Osim filmova MD Bapatuljak Lino u Mikleušu, Božićni duh, Ljubi bližnjega svoga i Tomislav, na 10. KOMA FF prikazana su i tri uratka filmske družine OŠ Stjepana Kefelje iz Kutine, a nastupile su i učenice koje su ove godine predstavljale školu na županijskoj smotri LiDraNo. Iskra Maravić izvela je monolog “Još tri kilograma”, a Vlatka Pačarić monodramu “Anne Frank”. Festival je glazbenim nastupom počela osmašica Tea Gumbarević, uoči projekcija o djelovanju Bapatuljaka govorio je njihov dugogodišnji voditelj Denis Ostrošić, a sve nazočne pozdravile su ravnateljica POU-a Danijela Fabric Fabijanac i ravnateljica OŠ Josipa Kozarca Ksenija Vujanović Juras. Priznanja za rad dobili su članovi MD Bapatuljak: Vlatka Pačarić, Iskra Maravić, Marija Bljakaj, Sonja Prebeg, Ivana Vida, Mile Starčević i Kristijan Danilović.

Medijska družina Bapatuljak osnovana je na inicijativu prof. Denisa Ostrošića, koji već više od deset godina ulaže energiju i znanje da bi pomogao filmski nadarenim učenicima razvijati njihove talente i ljubav prema jednoj vrsti umjetnosti. Zahvaljujući njegovu filmskom entuzijazmu i uspješnom prenošenju na učenike, Bapatuljci su deset godina opstali, smjenjivali se, razvijali i napredovali.

Postolje je ispunjeno, idu dalje

Na postolje Bapatuljka, uratka roditelja i djece prve generacije družine, stavljeni su nazivi snimljenih filmova i godine njihova nastanka. Postolje je ispunjeno, ali družina ide dalje i nastavlja snimati filmove. Statuu Bapatuljka na početku festivala otkrio je Denis Ostrošić.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kultura