Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Sport

 Okrugli stol o 60. godina Prvog svjetskog prvenstva u malom rukometu u Virovitici

  db           16.06.2017.         3074 pogleda
  Okrugli stol o 60. godina Prvog svjetskog prvenstva u malom rukometu u Virovitici

Dvodnevno virovitičko rukometno događanje povodom šezdesetgodišnjice održavanja Prvog ženskog svjetskog prvenstva u rukometu započelo jučer okrugli stol u Gradskom muzeju. Sudjelovali su viša kustosica kulturno - povijesne zbirke Dubravka Sabolić i umirovljeni novinar Trpimir Markotić koji nas je živopisno proveo kroz virovitički sportski, posebno rukometni a djelomice i kulturni vremeplov našega grada, Ervin Mačković, popularni Mačak, dugogodišnji sportski novinar u Virovitičkom listu, također u mirovini i neposredna sudionica tih rukometnih događanja, jedna od najboljih igračica i reprezentativka, osvajačica brončane medalje sa tog Svjetskog prvenstva i autorica prve zasebne knjige o virovitičkom rukometu Ladislava Horak - Jergović, među Virovitičanima poznata i kao Lackica.

Priča o ''Zlatnim godinama virovitičkog ženskog rukometa'' zapravo je počela u jesen 1948. godine kada je Fiskulturni savez Hrvatske ''poslao'' svoje profesore po cijeloj Hrvatskoj te je u naš mali grad u kojemu je tada carevao nogomet prispio mladi Vilim Tičić čiji je prvenstveni zadatak bio da se osim tjelesnog odgoja pozabavi ''velikim rukometom'' oformivši mušku i žensku sekciju pri Školskom športskom udruženju Mladost u virovitičkoj gimnaziji.

Nakon prve rukometne utakmice odigrane na nogometnom igralištu Borca u travnju 1949. red je došao na žene koje su svojim znanjem, radom i rezultatima skrenule pažnju na sebe te je zbog lakšeg financijskog funkcioniranja ŠŠD Mladost već slijedeće 1950. promijenila ime u Rukometni klub Lokomotiva kojemu su željezničari čisto zbog putovanja materijalno pomagali na čelu sa šefom željezničke postaje Franjom Horvatom. Promjenom imena odmah je postignut i prvi uspjeh jer su Virovitičanke 1951. postale prve prvakinje Hrvatske tad u ''velikom rukometu'' a kada je slijedom međunarodnih okolnosti i pravila došao red i na onaj ''mali rukomet'' domaće igračice su i tu u svom prvom nastupu 1952. postale hrvatske prvakinje kao i na prvom Saveznom turniru ali na žalost neslužbenom prvenstvu Federativne narodne republike Jugoslavije iste godine.

Od početka pedesetih pa sve do 1960. godine krenuo je virovitički rukometni boom kada su igračice Lokomotive bile na vrhu i u vrhu hrvatskog i jugoslavenskog rukometa nikada slabije od trećeg mjesta s tri republička i dva savezna prva mjesta i cijela tadašnja sportska javnost, kako ona domaća tako i europska su počeli doživljavati i pisati o Virovitici kao, prvenstveno ''gradu rukometa''. Kulminacija svega je bila upravo dobijanje i suorganizacija Prvog svjetskog prvenstva 1957. kada je igralište tadašnjeg Drvodjelca preuređeno u novo s drvenim tribinama za primitak 3 000 gledatelja i rasvjetom za održavanje noćnih utakmica na ''crvenoj zemlji'' dovezenoj iz pitomačkog rudnika primivši reprezentacije Danske, Austrije i Rumunjske u grupi A . Na tom prvenstvu nastupilo je šest domaćih igračica s trenerom Vilimom Tičićem koje su osvojile medalju ali tada slijedom svoje uspješnosti i događanja nisu igrale pred svojom domaćom publikom...

Na kraju ovog zanimljivog i romantičnog prisjećanja svih sudionika okruglog stola zajedno sa publikom u kojoj su bile nazočne kao specijalne gošće: Maja Tarle - Špiranec, Ema Bart - Kadrić i Branka Eler - Moslavac, kolegice i igračice Ladislave Horak. Osim ugodnog druženja iznesen je prijedlog od strane voditelja programa da se spomen pločom trajno obilježi ovaj najveći sportski događaj kojega je Virovitica ikada imala s pozivom građanstvu da pohodi postavljeni muzejski postav kao i Međunarodni rukometni susret reprezentacija Hrvatske i Srbije danas u 18 sati u Tehničkoj školi u ulici Zbora narodne garde koji se održava u spomen na ovu veliku rukometnu obljetnicu.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Sport