Index.hr: Ministar Medved prijetio novinaru Mazzoccu
Pupovac: Srbi su korišteni kao motivacija za potpis
Predsjednica: Sastanak sa Željkom Markić nije bio tajan
Grabar-Kitarović: poljoprivreda mora postati sredstvo blagostanja, a ne siromašenja
Započela sadnja novih stabala u Gradskom parku
Završeno 50. orahavoačko proljeće
Stotinjak planinara na 13. virovitičkim planianrskim susretima

Slučaj TVIN u Nacionalu: Raste razdor Đakića i Kirina zbog drvne industrije


  Aktualnosti           Dragan Đurić/Nacional           10.07.2017.         9364 pogleda
Slučaj TVIN u Nacionalu: Raste razdor Đakića i Kirina zbog drvne industrije

Informiran sam o događajima na skupštini udjeličara TVIN-a, kao i bahatosti i bezobrazluku direktora Ivana Slamića. Zato sam zakazao sastanak s odvjetnicima malih dioničara i sindikatom. Tražit ću da institucije Republike Hrvatske obave svoj posao u ovoj velikoj prijevari direktora TVIN-a Ivana Slamića i predsjednika Nadzornog odbora Petra Radakovića. Zatražit ću od Trgovačkog suda uvid u to kako su Slamić i Radaković stekli svoje udjele u TVIN-u na što imam pravo. Od USKOK-a očekujem da će nakon ovih mojih javnih istupa postupiti po službenoj dužnosti i istražiti na koji se način preuzimao TVIN“, izjavio je za Nacional saborski zastupnik Josip Đakić.

Đakić je tako u cijelosti stao na stranu malih dioničara predvođenih Mirkom Kovačevićem, bivšim direktorom jednog od pogona TVIN-a. Riječ je o nekadašnjem lideru hrvatske drvne industrije iz Virovitice, koja je zapošljavala 1.800 radnika da bi se danas njihov broj sveo na 620 zaposlenika. TVIN zadnje dvije godine bilježi i ozbiljne gubitke u poslovanju.

Ta, kako smatra Đakić „velika prijevara Slamića i Radakovića“ zbog koje očekuje i istragu USKOK-a sadržana je u činjenici što je Skupština trgovačkog društva TVIN d.o.o. prošloga petka 41% vlasničkih udjela tog najvećeg industrijskog pogona u Virovitici prebacila na novu TVIN grupu osnovanu u travnju ove godine, a koja je pod apsolutnom kontrolom direktora Slamića i predsjednika Nadzornog odbora TVIN-a Petra Radakovića, bivšeg direktora Erste banke u Hrvatskoj. Za Davida Jakovljevića, jednog od troje odvjetnika i pravnih zastupnika skupine od 254 malih dioničara, nema dvojbe oko toga da se u TVIN-u ponavlja scerarij iz privatizacije početkom devedesetih godina kada su se raznim marifetlucima i „torbarenjem“ preuzimale vrijedne tvornice u Hrvatskoj.

Iako je Đakić više puta uvjeravao Nacionalovog novinara Dragana Đurića da on i njegov stranački kolega iz HDZ-a, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin nisu na suprotnim stranama u aktualnoj bitci za preuzimanje TVIN-a, i ovoga ga je ponedjeljka demantirao sam gradonačelnik Kirin. Iako smo prošloga vikenda dva puta poslali iste upite kao Đakiću i na adresu virovitičkog gradonačelnika Ivice Kirina, on se u ponedjeljak odvažio poslati samo vrlo kratku i neodređenu SMS poruku. Ona je glasila: „Poštovani, nemam informacije koje tražite i nemam komentara“.

Što je to bilo problematično na skupštini TVIN-a, koja je prošloga petka trajala do kasno navečer pa novinari, koji su bili s kamerama nekoliko televizija, nisu dočekali kraj višesatnog zasjedanja. Ispred ulaza u tvornicu TVIN-a rastjeralo ih je veliko nevrijeme s kišom i grmljavinom. Njima, baš kao i predvodniku malih dioničara Mirku Kovačeviću, zaštitari nisu dozvolili ulazak u TVIN. Skoro se isto dogodilo i pravnim zastupnicima malih dioničara. Oni su se, međutim, nakon međusobnog uvjeravanja sa zaštitarima na ulazu uspjeli probiti do dvorane za sastanke.

Doduše, zbog toga što mu nije uspjelo ući na ovu odlučujuću skupština TVIN-a, Kovačević nije bio previše nesretan. Kako je izjavio za Nacional, već mu se u ponedjeljak pružila šansa da zajedno s godinama brižno prikupljanom dokumentacijom „o kriminalnim aktivnostima“ direktora Slamića ode na ispitivanje u USKOK. Nije bio uzbuđen ni zbog toga što je na taj razgovor u USKOK išao zbog prijave za klevetu koju je protiv njega podnio njegov glavni protivnik – direktor TVIN-a Ivan Slamić, a ne na vlastitu incijativu. Neposredno prije no što je otišao na taj razgovor u USKOK izjavio je za Nacional da će „barem dobiti priliku da ispriča na mjerodavnom mjestu sve što zna o Slamićevom kriminalu, a za što ima i hrpu pisanih dokaza koje će, također, podastrijeti istražnim organima“.

Svoj, kako je rekla, „možda i emotivan pogled“ na skupštinu TVIN-a, dala je i zagrebačka odvjetnica Gordana Lazović iz zajedničkog odvjetničkog ureda koji ima u Zagrebu s odvjetnikom Mariom Suknom. Gordana Lazović je bila „zapanjena“ odgovorom koji je dobila od direktora Slamića. Naime, na njeno izričito traženje odbio je odvjetnicima dati kopije pisanog i audio zapisnika sa skupštine. „Odbio ih je dati, odgovorio mi je da ih ne mogu dobiti i da će on o tome odlučivati. Dakle, zapisnik sa Skupštine nisam dobila ni ja ni moje kolege odvjetnici Mario Sukno i  David Jakovljević“, opisala je Gordana Lazarević dio atmosfere na skupštini trgovačkog društva TVIN d.o.o. održanoj prošlog petka u Virovitici.

Opisala je i što se događalo prije samog ulaska u prostor TVIN-a sa zabranom ulaska Mirku Kovačeviću čime je, kako je naglasila, „bio spriječen u svom zakonskom pravu sudjelovanja i glasanja na skupštini TVIN-a“. Na njen upit zaštitarima zašto ne puštaju Kovačevića, odgovoreno joj je da je to naredba direktora Slamića. „Još me je više zaprepastila 11. točka dnevnog reda skupštine kojom je izglasano isključenje iz TVIN-a d.o.o. gospodina Mirka Kovačevića, a da mu nije bila dana mogućnost odgovoriti na razloge i optužbe zbog kojih ga se isključivalo“, rekla je Gordna Lazović.

Osvrnula se i na kritičnu situaciju kada su je zaštitari u jednom trenutku po naredbi direktora Slamića htjeli izbaciti sa sastanka. „Direktor Slamić nezadovoljan mojim pitanjima zatražio je od zaštitara da me izbace sa skupštine. Dvojica zaštitara u trenu su se stvorili ispred mog sjedala. Na ovaj su postupak reagirali i radnici, digli se i zaprijetili da će napustiti skupštinu. Rekla sam radnicima da ne napuštaju skupštinu, a zaštitare sam zamolila da odu na svoje mjesto. Valjda iziritiran mojoj mirnoćom direktor im je preko mikrofona rekao da me ostave na miru“, opisala je Gordana Lazarević najdramatičniji trenutak skupštine TVIN-a na kojoj je sudjelovala prošloga petka u Virovitici.

Njenu je priču, ali u hladnijem tonu, nadopunio odvjetnik David Jakovljević, također, jedan od pravnih zastupnika malih dioničara. Po njemu, pod potpunom tajnovitošći svrhe i razloga izglasan je prijenos vlasničkih udjela TVIN-a na novoosnovanu TVIN grupu. „Apsolutno je bilo povrijeđeno pravo dioničara na obaviještenost, jer materijali za skupštinu  bili su dostupni isključivo pod nadzorom zaštitara ograničeni period vremena i nisu se smjeli kopirati, slikati, proučavati sto je neviđena praksa i skandal. Nejasna je svrha prijenosa, cijena kao i sami detalji oko društvenog ugovora TVIN grupe. Tko vlada TVIN grupom, što navodi društveni ugovor?  Nejasno je i otkud TVIN grupi sredstva za plaćanje  udjela TVIN-a. Uplaćen je temeljni kapital od 69.000 kuna, međutim, otkud će udjeličari TVIN grupe pribaviti 15 milijuna kuna za kupnju TVIN-a? Na sva ta pitanja Nadzorni odbor i Uprava nisu dali nijedan suvisao odgovor“, rekao je Jakovljević. 

Ocijenivši da od prošloga petka uska skupina oko Slamića ima izravnu kontrolu nad TVIN-om, „pa mnogi udjeličari strahuju da je ovakav nezakonit postupak zapravo početak kraja TVIN-a“, i Jakovljević se osvrnuo na odvjetnicima uskraćene zapisnike. On je to opisao ovako: „Skupština je snimana tonski i sastavljen je zapisnik, ali na zahtjev udjeličara da im se preda ovjreni tonski zapis i zapisnik direktor Slamić je odgovorio: 'Ja ću vam dati ako tako odlučim'. Drugim rijecima, ja sam ovdje vlast i nećete dobiti ništa iako direktor Slamić ne raspolaže niti s 5% udjela! Opravdani je strah da će se tonski zapis izrezati i prepraviti kako bi se sakrila dva neugodna pitanja na koja nije dao odgovor“.

Na kraju je upozorio na činjenicu da ni na ovoj skupštini nije bilo javnog bilježnika kako bi se zaštitila vjerodostojnost preuzimanja TVIN-a. Po njemu, „jasno je da se ovaj prijenos udjela želi sakriti, jer je očito cilj nešto učiniti s TVIN-om što nikome nije poznato niti djelomično osim upravi, nadzornom odboru i njihovim ekonomskim savjetnicima“.

Nakon svega, mali udjeličari, doduše, ovaj put ipak uz otvorenu potporu saborskog zastupnika Josipa Đakića čekaju na očitovanje USKOK-a i njegovih istražnih organa.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: