Prometna nesreća u Koriji. Ženska osoba poginula, vozač 22-godišnji mladić teško ozlljeđen
Murganić svjesna problema kapaciteta i nedostatka broja odgajatelja u vrtićima
HRT ostvario prihod od 1,38 milijardi kuna
Kujundžić vjeruje u donošenje novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti prije ljeta
Novi portal mediadaily.biz namijenjen medijima u jugoistočnoj Europi
Hrvatska među zemljama s najvećim padom nezaposlenosti,
Zbog izloženosti onečišćenom zraku godišnje umre 7 milijuna ljudi

Pčelari apeliraju na mjerodavna tijela da prošire listu lijekova za pčele novim lijekovima koji se koriste u zemljama EU.


  Poljoprivreda           vn           20.01.2018.         386 pogleda
Pčelari apeliraju na mjerodavna tijela da prošire listu lijekova za pčele novim lijekovima koji se koriste u zemljama EU.

U HGK – Županijskoj komori Virovitica, 16. siječnja, pod predsjedanjem voditelja Grupacije Željka Vrbosa, održana je 28. sjednica Grupacije pčelarstva HGK – Županijske komore Virovitica, na kojoj se raspravljalo o aktualnom stanju u pčelarstvu na području Virovitičko-podravske županije.

 Na području Virovitičko-podravske županije ima 336 pčelara i 26.135 pčelinjih zajednica. Prema podacima DZS, u razdoblju I – IX mj. 2017. god., uvezeno je 999 tona meda, što iznosi 2,16 mil. €, a izvezeno je 311 tona ili 1,2 mil. €, što ukazuje na činjenicu da uvoz meda i dalje raste.

Članovi Grupacije pohvalili su ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i resorno ministarstvo, na nizu vrlo značajnih aktivnosti koje su poduzeli u sektoru pčelarstva, s obzirom na direktne i indirektne efekte od pčelarstva.

Apelira se na mjerodavna tijela da prošire listu lijekova za pčele, novim lijekovima, koji se koriste u zemljama EU.

 U cilju poticanja svih pčelara na prevenciju i korištenje lijekova za pčele, predlaže se promjena modela nabave lijekova, na način da pčelar sam odabere lijek (s liste) koji želi, a da distributer lijek naplaćuje fakturu od nadležnog tijela za financiranje lijeka.

Na sjednici je zaključeno da je potrebno osnažiti aktivnosti na brendiranju meda iz Virovitičko-podravske županije, te održati kontinuitet ocjenjivanja meda, kojim se argumentira izuzetna kvaliteta meda, osobito bagrema i lipe, s područja Virovitičko-podravske županije, što će doprinijeti povećanju tražnje i plasmana meda.

 Članovi Grupacije donijeli su i odluku o zajedničkom sudjelovanju na 23. Viroexpu, međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede, u Virovitici, 23. – 25. veljače, 8. Agroexpu 2018., sajmu agroproizvoda i opreme u Virovitici, u rujnu u sklopu kojega će se održati 13. županijsko i 10. međunarodno ocjenjivanje meda, te na ostalim promotivnim manifestacijama, u zemlji i inozemstvu, posredstvom i u organizaciji HGK – Županijske komore Virovitica.

 Predstavnici Grada Virovitice i Razvojne agencije VTA upoznali su članove Grupacije s provođenjem prekograničnog projekta s Republikom Mađarskom „Bee2Be“, čiji je nositelj Grad Virovitica, a u koji je uključeno i 20 pčelara s područja Virovitičko-podravske županije, te se daje potpora ovom projektu.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PoljoprivredaOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: