Novi pomoćnici ministra zdravstva Vili Beroš i Gordan Žanić
Sabor u četvrtak o izmjenama zakona o obrani i o službi u Oružanim snagama RH
Sabor u četvrtak o izmjenama zakona o obrani i o službi u Oružanim snagama RH
Glasovac (SDP): Premijer treba razriješiti Buljan Culej
Petrov pozvao predsjednicu da prijeđe s riječi na djela
Hrvatski javni dug na kraju trećeg lanjskog tromjesečja 81 posto BDP-a
Hrvatska među tri zemlje EU s najvećim rastom turističkih noćenja

Od veljače usluge Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i u Virovitici

Zdravlje   |   vpž/foto Kristijan Toplak   |   24.01.2018.   | 247 pogleda
Od veljače usluge Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i u Virovitici

Virovitica je do utorka 23. siječnja bila jedino sjedište neke županije koja nije imala ispostavu Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Oni koji su morali na vještačenje radi utvrđivanje tjelesnog, intelektualnog, osjetilnog i mentalnog oštećenja, invaliditeta, funkcionalne sposobnosti, razine potpore te radne sposobnosti morali to obavljati u Osijeku.

U prostorima Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko-podravske županije potpisan je ugovora s liječnicima koji će obavljati vještačenje za Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Područni ured u Osijeku – izdvojeno mjesto rada u Virovitici.

Vještačenje se provodi u svrhu ostvarivanja prava u području socijalne skrbi, mirovinskog osiguranja, profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom, prava po osnovi rodiljnih i roditeljskih potpora, zaštite ratnih i civilnih žrtava rata te u svrhu utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta pri ostvarivanju prava u sustavu obrazovanja, kao i u svrhu ostvarivanja prava u drugim područjima u kojima se prava ostvaruju na temelju nalaza i mišljenja tijela vještačenja kada je to propisano ovim Zakonom ili posebnim propisom.

„Zavod za vještačenje bi trebao početi s radom početkom veljače. Vjerujem da smo pomogli našim građanima. Što se tiče mirovinskog, govorimo o oko 500 predmeta godišnje. Svi oni više neće morati ići u Osijek, već će sve preglede obaviti u Virovitici“, istaknuo je predstojnik Područnog ureda Virovitica Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivan Šemper.

Vještačenje se provodi na zahtjev nadležnog tijela koje odlučuje o pravima u ranije navedenim područjima, a za ostvarivanje kojih je potreban nalaz i mišljenje tijela vještačenja, a obavlja ga Vijeća vještaka/Vijeća viših vještaka: doktori medicine, socijalni radnici, psiholozi, stručnjaci edukacijsko rehabilitacijskog profila i pedagozi.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ZdravljeOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: