Hrvatski sabor u četvrtak o poljoprivrenim temama
Sabor: Uz izlazne, mogu se ograničiti i ulazne naknade banaka
Komadina pozvao SDP-ovce da se prihvate posla umjesto
IDS predlaže zatvorsku kaznu za isticanje fašističkih simbola, HNS to podržav
Grbin zatražio da se oglase ništavim statuti udruga s ustaškim pozdravom
Procijepljenost djece protiv ospica, rubeole i zaušnjaka pala ispod 90 posto
SSSH traži plaćeno pripravništvo za nezaposlene starije od 30 godina

Od Roka (sveca zaštitnika) do Roka (crtača stripova) – Poslanik dobrote

Strip   |   Rudi Aljinović   |   12.08.2010.   | 2290 pogleda
Od Roka  (sveca zaštitnika) do Roka (crtača stripova) – Poslanik dobrote

Dobro je znano zašto kršćanski svijet štuje svetoga Roka: slovi  kao zaštitnik od kuge, smrtonosne pošasti koja je u prošlosti nerijetko harala svijetom, odnoseći tisuće i tisuće života.Crna smrt, kako su još nazivali kugu, Često je prijetila i našim krajevima i zato su se žitelji ugroženih sela i gradova utjecali zagovoru svetog Roka. Širom Hrvatske posvećene su mu brojne crkve i kapelice, a više je mjesta proglasilo svetog Roka svojim zaštitnikom: od Virovitice, Drniša, Bibinja, Lovinca, Lumbarde i Staroga Grada do Sutivana, Galgova, Klane, Zatona, Šepurina, Jazavice, Roždanika, Svetog Roka (u Lici), Prapratnice, Kreševa... Na Rokovo, 16. kolovoza (dan poslije Velike Gospe), posvuda se održavaju misna slavlja u svečevu čast, vjernici odlaze na tradicionalna hodočašća, okupljaju se na proštenjima. Uostalom, tako je širom katoličkog svijeta.

Živo i duboko štovanje svetog Roka ima se dijelom zahvaliti saznanjima o njegovu životu i dobrim djelima, koja se prenose od davnog četrnaestog stoljeća.

Štovanje dobrotvora i mučenika Roka uvelike su po cijeloj Europi proširili franjevci. Na čast oltara uzvisio ga je papa Grgur XIII. u 16. stoljeću. Tijekom vremena svetog se Roka počelo štovati i kao zaštitnika od gube, kolere i drugih zaraznih bolesti, kao sveca zaštitnika invalida, pa i kirurga. Najzad, svetoga se Roka zaziva kao zaštitnika domaćih životinja, napose pasa.

Do danas su o životu i čudesnim djelima svetog Roka napisana brojna djela. Njegov lik prikazali su mnogi slikari i kipari, ne samo u radovima koji ukrašavaju crkvene oltare, nego i umjetninama koje se nalaze po muzejima ili gradskim trgovima. Do svečevih nogu obično je prikazan pas koji mu je po legendi pomagao u nevolji. Sveti Rok česta je tema radijskih i televizijskih prikaza, o njegovu životu snimljeno je nekoliko filmova, tu su slikovnice namjenjene najmlađima, a i poneki strip.

Jedan je upravo u vašim rukama! I nije slučajno što je ta slikovna priča nastala baš u Virovitici, gradu kojemu je sveti Rok zaštitnikom, te što je autor crteža svečev imenjak Roko Idžojtić.

Ime toga crtača, akademski obrazovanog, zanimanjem likovnog pedagoga, nije nepoznato u svijetu hrvatskog stripa. Stripovima različite dužine i žanrova, što onih u karikaturalnoj, što u tzv. realističnoj maniri, posljednjih je desetak godina gostovao na stranicama brojnih periodičnih izdanja (tu svakako valja spomenuti fanzin virovitičkih stripaša "Gavran"), privukavši pozornost svojim prilično smjelim likovnim izrazom, kao i smislom za "geg" u humorističnim pasicama.

Slikovna priča o svetom Roku njegov je prvi strip-album i dosad najopsežnije i najambicioznije likovno djelo. Možemo odmah reći: riječ je o majstorskom uratku! Odlučivši se za razigran, "neizglačani" crtež koji prkosi "urednoj" stilizaciji uobičajenoj u komercijalnom stripu, zadržavši hitar i lak, neusiljen potez, Idžojtić je ostvario priču koja odiše svježinom. Povoljnom dojmu cjeline pridonose dinamika kojom su iscrtane figure u pokretu, slobodno formirana mreža slićica koja svaku stranicu stripa čini posebnom, te živahna, ekspresivna uporaba boje. U prikazu arhitekture, unutarnjih ambijenata, kostimografije, pa čak i sitnih uporabnih predmeta, očituje se crtačev smisao za oživljavanje atmosfere prošlih vremena, pa je uradak i u tom pogledu zanimljiv.

Dakako, strip je zasnovan na zanimljivoj priči i vješto sročenom scenariju i popratnom tekstu književnice Sonje Tomić, inače poznate po brojnim pričama i slikovnicama za djecu i mlade. U konkretnom slučaju, scenaristica je vješto ispreplela povijesne fakte i elemente legende o svetom Roku. Dapače, učinila je i poneki korak više, unijevši na primjer, u svoju priču zanimljivu epizodu o Rokovim dječaćkim "stripićima".

Ukratko: ovim albumom domaća strip-scena širi svoju sadržajnu lepezu, a mladež dobiva u svoje ruke djelo koje će malo koga ostaviti ravnodušnim.        

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije StripOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: