Index.hr: Ministar Medved prijetio novinaru Mazzoccu
Pupovac: Srbi su korišteni kao motivacija za potpis
Predsjednica: Sastanak sa Željkom Markić nije bio tajan
Grabar-Kitarović: poljoprivreda mora postati sredstvo blagostanja, a ne siromašenja
Započela sadnja novih stabala u Gradskom parku
Završeno 50. orahavoačko proljeće
Stotinjak planinara na 13. virovitičkim planianrskim susretima

Lea Brezar: Bez razumijevanja i suosjećanja društvo ne može opstati


  Kultura           Sandra Pocrnić Mlakar           19.04.2017.         1199 pogleda
Lea Brezar: Bez razumijevanja i suosjećanja društvo ne može opstati

U Noći knjige, s Ljubicom Uvodić-Vranić u Viroviticu dolazi i Lea Brezar predstaviti Virovitičanima svoju novu knjigu „Superjunakinje“, za koju je Ljubica Uvodić-Vranić napisala predgovor. Neobično je da autorica self-help priručnika piše poeziju, a još neobičnije da nakon poezije objavi roman. No, Lea Brezar nije obična književnica - svoje knjige piše s ciljem da djeluje na čitatelje i potakne ih na pozitivne promjene u vlastitim životima. Takav je i roman "Superjunakinje", koji se može čitati kao priča o četiri žene koje traže izlaz iz krize, ali i kao putokaz za vlastiti osobni razvoj i za rad na sebi. "Superjunakinje" su i odgovor na aktualni glamur modnih magazina i senzacionalizam dnevnih novina, koji nameću uzore i lažne identitete i potiču prestiž. Lea Brezar svoje je superjunakinje dovela do ruba, u situaciju kada nemaju kamo, nego odbaciti maske i suočiti se sa samima sobom.

 * Publika voli idole, stoga je vrlo hrabro napisati roman koji se odvija na odjelu psihijatrije. Kako ste se odlučili napisati roman o ženama na dnu? Odakle inspiracija za "Superjunakinje"?

- Inspiracija dolazi iz svakodnevnog života. Žene su sklone igrati tu ulogu, ulogu Superjunakinje, no igraju njenu sjenku, onu mračnu stranu nje, koja zapravo u toj glumi ne prepoznaje sebe. Društvo nam nameće neke stereotipe, moramo se uklopiti, moramo biti savršene majke/žene/ljubavnice i nipošto ne smijemo priznati da sve to nismo, da nam je teško, da se lomimo, da smo umorne i da je to često među svima nama. I onda naša draga superjunakinja u nama pada, posrće i lomi se. O tim lomovima sam pisala u romanu ”Superjunakinje”. Ne bojim se probijanja granica i zato se radnja ove knjige odvija upravo u jankomirskoj bolnici, gdje je jedini izlaz da se suočiš sa svojim problemom i naučiš se nositi s njime. Idoli nam trebaju jedino onda kada možemo učiti od njih, a ne fanatično ih slijediti. Moje junakinje su osim učenica i učiteljice.

 * Nakon savjetodavnog priručnika "Izvan okvira", u romanu "Superjunakinje" također ističete upute i savjete koji se provlače kroz sve dijaloge, a i grafički su istaknuti dosjetljivim intervencijama između poglavlja. Koji su vaši strani uzori za romansirani self-help? Jeste li se za taj žanr odlučili zbog njegove popularnosti i utjecaja?

- Na pisanje romansiranog self-helpa odlučila sam se zato što svojim pisanjem želim potaknuti na promjene. Roman je forma koja se rado čita, ukoliko nas uvuče u priču otvorit ćemo srce i primiti njegove poruke. Roman zabavlja prije svega i često ga se baš iz tog razloga radije čita. Osim što će vas vezati uz sebe i držati u napetosti do samog kraja knjige, Superjunakinje nose i neke poruke koje motiviraju na promjene, na izlaz iz krize i suočavanje, a posebno su grafički istaknute. Kako bi moja urednica rekla ”da fokusiraju pažnju”. Uzore za romansirani self help pronašla sam i kod nekih stranih i domaćih autora kao što su primjerice Deepak Chopra ili Adrian Kezele.

 * Svaka od superjunakinja ima obrazac ponašanja iz kojeg ne vidi izlaz. Jedna je vječna žrtva, druga kontrol-frik, treću uništava ljubomora, a četvrta je potonula u depresiju nakon smrti supruga. Kako ste izabrali s kojim ćete se arhetipima obračunati? Jesu li to najčešći ili najdestruktivniji arhetipi kod nas?

- Junakinje utjelovljuju naše osnovne arhetipove – koje svi sadržimo u sebi, a koje je u svojoj knjizi ”Anatomija duha”opisala Caroline Myss. To su dijete, prostitutka, saboter i žrtva. Svaki arhetip ima svoje svijetlo i sjenku. Da bismo postali svjetlo, moramo se obračunati sa svojim ”demonima” pa se moje junakinje u psihijatriskoj ustanovi uče nositi s demonima, prepoznati ih i na kraju s njima se uhvatiti u koštac. Osluškukjući sebe i promatrajući svoje ponašanje, one postaju svjesne kako su odgovorne za svoje postupke, odabiru život te uče prigrliti sve svoje osobine kako bi se ponovno ustale.

 * Likovi superjunakinja vrlo su uvjerljivi i lako je identificirati se s njima, a njihove intereakcije postaju ključ oporavka. Zašto ste se odlučili romanom skrenuti pažnju na međuljudske odnose? Koliko nama u našim svakodnevnim situacijama i susretima nedostaju inspirativne i ohrabrujuće interakcije?

- Kad malo pogledamo oko sebe zaključit ćemo upravo to: život sadrži samo odnose. Prema sebi, okolini i životu. Naučimo li pronaći sebe (u sebi), odvojiti se od drugih, ne shvaćati sve osobno, spremni smo graditi kvalitetnije odnose u braku, obitelji, na poslu, a time i naš život dobiva novu dimenziju. Tada smo spremni na učenje prepoznavanja ”lekcija” koje život nosi i na empatiju prema drugima. Razumijevanjem i suosjećanjem postajemo inspiracija i motiviramo ljude da budu bolje osobe. Bez takvih promjena društvo ne može opstati.

 * Recenziju za "Superjunakinje" napisala je psihologinja Ljubica Uvodić-Vranić koja ne skriva oduševljenje vašim romanom. Smatrate li da literatura može potaknuti osobni razvoj? Mogu li nam savjeti iz knjiga pomoći riješiti krize u koje smo se zapleli?

- Sve svoje krize pobjedila sam knjigama. Danas je litreatura za osobni razvoj doista svuda dostupna. Ljubica sama piše genijalne, a jednostavne i lako razumljive knjige. Iz takvih knjiga možemo puno naučiti o sebi, no postoji jedna istina koju uvijek treba imati na umu, a to je praktično primijenjeno znanje. Važno je pročitano vježbati, uvježbavati, iznova i iznova ponavljati, sve dok nam željeno ponašanje i pogled na svijet ne postane kao disanje. Ljubičina recenzija me oduševila, a knjigu je stavila na posebno mjesto i otvorila joj put do čitatelja. Nadam se da će je čitatelji na isti način doživjeti.

 * Poznato je da ste vrlo produktivna autorica koja avanturistički istražuje nove teme i područja. Nakon dviju zbirki poezije i savjetodavnog priručnika, napisali ste roman. Što je sljedeće?

- Još malo romana različitih tema, no s istom misijom - mijenjati svijet. A imam narudžbu za jedan dječji roman koji željno čeka moja desetogodišnja kći. To će biti poseban izazov.

Izvor: Kvaka - časopis za književnost

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije KulturaOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: