jump
Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na:
Prometna nesreća u Koriji. Ženska osoba poginula, vozač 22-godišnji mladić teško ozlljeđen
Murganić svjesna problema kapaciteta i nedostatka broja odgajatelja u vrtićima
HRT ostvario prihod od 1,38 milijardi kuna
Kujundžić vjeruje u donošenje novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti prije ljeta
Novi portal mediadaily.biz namijenjen medijima u jugoistočnoj Europi
Hrvatska među zemljama s najvećim padom nezaposlenosti,
Zbog izloženosti onečišćenom zraku godišnje umre 7 milijuna ljudi
  FlashNews:


Ekskluzivno na Virovtica.comu - 8 snimaka "Mikeša" Tome Terzića

Digg   StumbleUpon   Facebook   Del.icio.us   Croportal       Ispiši   Preporuči
Grad   |   Virovtica.com   |   14.08.2008.   | 6144 pogleda
Ekskluzivno na Virovtica.comu - 8 snimaka

VIROVITICA - Nova virovitička Internet stranica posvećena isključivo povijesti objavila je danas osam audio snimaka prvih emisija Mikeš autora Tomsilava Terzića Mikeša, pokojnog glumca Kazališta Virovitica, emitiranih na Radio Virovitici.

Sjeća li se još netko glumca virovitičkog kazališta, Tomu Terzića - Mikeša? On je bio prvi glumac koji je na tadašnjoj radio Virovitici svake subote glumio Mikeša. Ovo "glumio" ne treba uzimati doslovno, naime, Terzić pripada starom puku koji je zaista u svakodnevnom životu govorio pravim mikeškim dijalektom koji se danas više gotovo i ne može čuti. Tada se radio Viroviticu moglo slušati jedino, na danas već pomalo zaboravljenom AM opsegu. Nije bilo radija, na kojem bi emitirala radio Virovitica kao danas, na FM opsegu u stereo audio slici. Ton bi svako malo varirao, a radio prijamnici su se podešavali pomoću "mačjeg oka", sklopa koji je zeleno svjetleći vizualno pokazivao kada je signal najjači.

Zahvaljujući gospodinu Dragutinu Celić, ovdje možete poslušati 8 audio snimaka iz 1975. godine na kojima se čuje glas Tome Terzića, prvog Mikeša na radiju, koji na pravom mikeškom dijalektu diskutira događaje, zgode i nezgode u gradu i okolici. S obzirom da gospodin Celić u to doba nije posjedovao, kasnije vrlo popularni radio-kazetofon, nego odvojeno radio prijamnik i kazetofon, Terzićeve je emisije snimao mikrofonom koji je stajao pored zvučnika radio prijamnika i na taj način uspio ovjekovječiti Terzićev glas s radija.

Za današnja mjerila, snimci su loši, no u to vrijeme drugačije nije išlo, a i vrijeme je na magnetnom zapisu starih audio kazeta ostavilo trag, tako da smo pokušali izvući maksimum koji smo mogli. Ovi su snimci vrlo vrijedni jer ne postoje drugi audio zapisi Terzićevih emisija, a Virovtica je doslovno i jedino mjesto na svijetu gdje ih možete naći. Stoga vas molimo za razumijevanje zbog loših karakteristika ovih audio zapisa. Posjedujete li kvalitetnu audio opremu za slušanje, možete ju podesiti tako da izvučete maksimum iz njih. Budite strpljivi i poslušajte što vam, i nakon toliko godina, Tomo Terzić, prvi Mikeš na radiju, ima za reći.

Emisije možete poslušati ovdje: http://www.virovtica.com/?do=full&cmd=107

 


Komentari
Za korisnike Facebooka


Za korisnike foruma
Korisničko ime:
Lozinka:
    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, molim kliknite OVDJE.

8/18/2008 9:22:31 PM
tomislav

Ova fotografija radia gore, dizajn i a i sama fotografija podsjeca me na te radio aparate sa lampama i majcjim ocima. Ovaj radio je kako se vidi procitati, Grunding, dok je moj dedo imal RR Nis sa zelenim okom koje bi prosirilo svoju zjenicu kad je ton bio najjasniji. Kupljen je bio negdje koncem 60-tih i na njemu smo odslusali puno toga, puno programa za sve generacije. Negdje u sredini na onom crtovlju (ili kako bi to nazvao) bio je Radio Zagreb a onda iduci u desno bio je radio Kosuth Budapest, pa Banja Luka, Sarajevo i vec dosta desno i Beograd.
Moja najmilija emisija na Zagrebu bila je Zazeljeli ste poslusajte tocno na podne za zabavnom glazbom, domacom i stranom. Tu sam cuo prve pjesme Beatlesa, Rolling Stonesa, Beach Boysa.
Na podne je Radio Kosuth obavezno emitirao zvonjavu i to je trajalo nekoliko minuta pa se mogel usporediti zvuk naseg crkvenog zvona s ovim iz Peste.
Navecer se pak mogao slusati hrvatski program na Radio Vatikanu i Glas Amerike na hrvatskom koji je vodio novirnar Grga Zlatoper.
Bez sumnje najjaci prijem imala je Radio Tirana koja je emitirala na srpskohrvtsakom i ciji programi su bili svi o politici. Svaka druga rijec bila je revizionisti iz Beograda, iz Moskve, a njihovi jedini prijatelji tada bili su Kinezi i mislim Rumunji a bilo je to vrijeme tzv hladnog rata i zeljezne zavjese.
Moj otac imao je pak radio aparat za sebe koji je ona slusao svako jutro a koji je u kucu usao puno ranije od ovog dedinog i ne sjecam se da je imao to oko, samo se svjetlo od lampi otraga moglo vijdeti, a svako jutro slusao je vijesti koje su se govorile u dramaticnom tonu, dramaticni glas mozda spikera Tomislava Bakarica ili nekog drugog jer dramaticnost se stalno naglasavala buduci da je tada sve bila politika. Ja pak od tih vijesti krajem pedesetih nista nisam razumio, ama bas nista. A za olaksanje i malo opustanje znali bi onda pustiti pjesmu Tata kupi mi auto koju su pjevali I Robic i Z Vuckovic a to je tada bio domaci hit na radiju.
Ali i prije radio aparata u kucama radio se mogao slusati preko razglasa koje su postavljali na banderama, vjerojatno Agitprop, da gradjani budu obavjesteni sto im radi drzavno rukovodstvo, pa onda nakon vijesti i pokojeg Titovog govora set revolucionarnih pjesama, kao Uz Marsala Tita junackoga sina itd.
Ja sam taj razglas zvao Dojaca jer me kao klinca podsjeao na onaj veliki limeni sud ili posudu u koji je dedo dojil mleko, pa kad bi `dojaca` proradila ja bi to svima odlazio priopciti i sa rijeci dojaca dobro nasmijavao moje doma. `Pak su pustili dojacu, ha, ha`!
U to revolucionarno vrijeme kupil je moj stari i prvi televizor made in RIZ isto sa lampama i kad ga je donel doma nismo znali kaj bi s njim, jer stavil ga je na ormar ukljcil i nist samo sneg na ekranu, pa su onda rekli da tu treba i antena pa je za par dana niknula na krovu i antena i televizor je proradil. Bil je to jedan od prvih tv aparata v mestu i soba s televizorom znala je biti navecer ispunjena s susedima i decom da vide kaj ima na tom TV.
Sjecam se da me iscrpio izbor negdeje pocetkom 60-tih novog pape u Vatikanu jer taj smo direktni program mogli gledati preko austrijske TV sa dosta snijega na ekranu, ali s vremenom oci se i na snijeg akomodiraju pa se dalo pratiti. Nas zupnik nije imal TV pa je svaki dan s kolegom Pericom dolazil k nama po nekoliko sati, a beli dim nikak de se pojavi, i moji morali su delati svoj posel i mene zaduzili da budem s zupnikom, a ono dosadno da crknes samo slika crkve Sv Petra i cekanje belog dima.
Interesantno sve skup sada s ove perspektive. Radio i TV.
8/17/2008 9:10:47 PM
tomislav

@ nominatus - ne nema zla samo sam se sjetio kako mi je ona iz hrvatskog sarala crvenom tintom po zadacnicama, sa jednom notom naslade, jer sam grijesio jer sam kajkavac bio i meni je bila teska muka ono sto je vama sasvim prirodno nadolazilo. Ni moje dokazivanje da je na mojem kajkavskom pisana literatura da je to cak bio i sluzbeni hrvatski jezik nije pomoglo.
Satisfakciju sam dozivio odlaskom u Zagreb na studij kad su ha via facti viroviticki stokavci u kajkavskom Zagrebu postali nekako second hand isto ono kako sam se osjecao ja u Vtci. Mislim da je to stanje jako dobro opisala S Pocrnic u svojim kolumnama.
Istrijani koji govore kajkavski, mozda nekoliko rijeci i to je sve jer istrijanski cakavski i kajkavski su tako razliciti da me struja trese kako je to uopce moguce unutar iste nacije.
jezik pak interneta, sms-a itd je vise jezik skracenica koje rabe tinejdjeri i oni su od uvijek imali svoj nacin komuniciranja, nerazumljiv donekle odraslima. Jedan lingvista mi je rekao da ima dva tinejdjera doma i da ne moze dokuciti njihovu komunikaciju, jednostavno oni komuniciraju u svom svijetu a materinji jezik im je cak ovaj globalni, engleski.
8/17/2008 11:29:55 AM
borko

Mislim da su ovi audio fileovi na Virovtici, ko i oni tekstovi pisani na slengu od prije sto i vise godina, bas to sta si rekao. Isto ko i stari dokumentarni filmovi. Jedino tako mozemo vidjeti sta smo imali i sta "izgubili". Eto zahvaljujuci novoj Virovitickoj stranici sad imamo sansu i to vidjet.
8/17/2008 11:13:38 AM
Non Nominatus

Ah, pa nemoj to gledati tako crno, ja bih to nazvao bogatstvom jezika. Imam prijatelje recimo iz Istre koji sasvim lijepo govore nekoliko narječja. Meni ih je recimo zanimljivo slušati kada pričaju po istrijanski, nisu zaboravili svoje narječje, no sasvim se lijepo služe i kajkavskim i štokavskim... Bogat si onoliko koliko jezika govoriš. Ako si to shvatio kao zlo, žao mi je. Danas mi se čini da je tog "terora" manje. Ima tu još jedan aspekt. Pismo. Kada gledaš na primjer pravopis kojim se služi Internet generacija, to izgleda kao katastrofa. Zatim tu je i SMS stil pisanja. Kada to sve spojiš, dobiješ nešto sasvim novo, na prvi pogled, potpuno kaotično i nepismeno. No, svi se savršeno razumiju. Što misliš, imaju li ljudi tada problema s narječjima? Gledajući jezikoslovce, oni čupaju kosu kada tako nešto ugledaju, nema dijakritika, nema velikih i malih slova na početku, imenima, sve vrvi nekakvim skraćenicama, tuđicama... Kaos totalni, a opet, svi se odlično razumiju. Mislim da će to u budućnosti postati sasvim ravnopravan (jedan od jezika) sporazumijevanja. Vrijeme nosi svoje, granice padaju, a mladi grade novi svijet. Nadam se samo da će biti i onih koji će sačuvati vrjednote ostavštine koje im ostavljamo u naslijeđe.
8/17/2008 10:03:48 AM
tomislav

Nominatus, putovalo se od uvijek, od uvijek, nista novo. televizija je pocela kasnih pedesetih, Tomislav Terzic govorio je sedamdesetih. Hrvati su prosjecno (kazzem: prosjecno) anglo neobrazovani da bi na njih bilo kakav utjecaj imao globalni jezik. Pace od cak anglo obrazovanih taj jezik provlaci se kroz novine potpuno nekriticki i neznalacki.
Sta je razlog promjena, mozda losa jezicka politika. Vi u Vtci ste stokavci pa Vam je mozda lakse spasiti Vas jezik nego kajkavcima koji moraju, sile ih da govore standardom. Kolike sam samo muke imao u VT srednjoj skoli, nadozivljavao se svega, ismijavanja, dok nisam pod silu usvojio Vas jezik stokavski i gubio na svojem.
A gle sad i Vi kazete gubite vokabular i slicno. Zao mi je, malo iskusite i Vi to zlo koj smo mi kajkavci prolazili i teskom mukom cuvali svoj jezik.
8/17/2008 9:27:39 AM
Non Nominatus

To je posljedica činjenice da danas ljudi nisu vezani za jedno mjesto nego se puno putuje, zatim tu je televizija, satelitska, internet... Globalizacija. Time se ljudi mijenjaju, a također i način govora, sve je više stranih riječi i naglasaka ušlo u naš jezik. Jezik se i dalje razvija pri čemu nestaju regionalni dijalekti, a novi nastaju. To je nezaustavljiv proces...
8/16/2008 8:07:02 PM
tomislav

Nije mi bas jasno zasto se u svakodnevnim situacijama ne moze cuti ikakvski virovticki lokalni govor. Kojim jezikom se sada govori? Jedno je standardni rvacki a drugo onaj svakodenvni odredjene sredine. Zar su i medjimurci zaboravili na svoje serajzljine i sparete ili varazdinci svoj lokalni kajkavski. Sigurno ne. Zasto bi se onda viroviticani tako promjenili.
Isto tako mi u nasim mozdjanim pregradama nesto sto se dogodilo ne tako skoro namjeravamo i zelimo svrstati u nekakvu povijest. Svaki nas zivot ima svoj vijek trajanja i svatko je bio najprije mlad, pa srednji pa star, tako i Mikes Terzic, glumac Gradskog kazalista. Promjenom tehnike nista se nije promjenilo u ljudskim karakterima, to je sve isto u glavnom.
Jedino sto je tada sedamdesetih bilo jest da je ekonomija cvjetala (bila je tzv dogovorna), da su mnoge firme radile, da su se ljudi skolovali i bili puni optimizma, ali to je tada tako bilo, jer svi su morali raditi i imati placu.
8/15/2008 2:18:38 PM
borko

Pustio sam ovog Mikesa mami i rekla je da ga se sjeca isto ko i ovakvog radia. Baka je imala slicnog u kojeg su isle lampe. I crno bjelog telkaca kojeg je neki majstor Duca popravljao u gumenim rukavicama da ga struja ne zdrma :)))
8/14/2008 2:01:59 PM
Davor

Prije svega, sve čestitke ovim vrijednim ljudima koji su pokrenuli stranicu www.virovtica.com . Stranica je izvrsna, a uz glas našeg dragog starog Mikeša – Tomu Terzića, postala je bogatija za još jednu pravu virovitičku priču koja traje već godinama. Ovo je pun pogodak.Vijesti

 

 

Virovitica.net